18. maaliskuuta 2014

Do it yourself: kevään makein pikkulaukku!


Indiedays viettää maaliskuussa DIY- kuukautta, jossa yhteensä 18 kekseliästä bloggaajaa esittelee parhaat DIY- vinkkinsä niin pukeutumiseen kuin sisustukseenkin liittyen. Pääsin mukaan INDIEDAYS GOES DIY- kampanjaan, ja ajattelin ohjeistaa teille kevään makeimman clutchin nahkasomistein!

Vaikka ohjeistus on pitkä ja kuvia on paljon, älkää säikähtäkö, tätä ei ole vaikea toteuttaa. :)



Tarvitset siis:
- Paksua puuvillakangasta laukun päällimateriaaliksi, esimerkiksi canvas käy erittäin hyvin. Kankaan on hyvä olla paksua, jotta laukusta tulee tarpeeksi jämäkkä.
- Tavallista ohutta puuvillakangasta vuorikankaaksi. Kiva väri ja kuosi on ehdottomasti plussaa!
- Nahkaa. Jos kätköissäsi odottaa esimerkiksi vanha nahkatakki uusiokäyttöä, käytä sitä! Mutta ei hätää jos nahkatakkia ei löydy, sillä nahkaa saa myös ostettua paloina tai vuotina myös tavallisista kangaskaupoista.
- 25 cm mittaisen vetoketjun kevään kivoimmassa sävyssä
- Sakset
- Ompelukoneen ja lankaa

Aloita silittämällä ja leikkaamalla kankaat. Leikkaa päällikankaasta ja vuorikankaasta 27 cm x 38 cm kokoiset palat, sekä nahasta haluamasi kokoisia suikaleita. Itse leikkasin yhden leveämmän suikaleen (12 cm x 27 cm) sekä yhden parin sentin levyisen suikaleen 30 cm pitkänä. Halutessasi voit myös leikata enemmän eri levyisiä suikaleita, tästäkin versiosta löydät kuvan postauksen lopusta. Nahkapalojen koon ja muotojen leikkaamisessa on vain mielikuvitus ja taivas rajana!

Kun kankaat on leikattu, aloitetaan ompelu vetoketjusta. Aseta päällikangas pöydälle oikea puoli ylöspäin, sitä vasten vetoketju vedinpuoli alaspäin, ja sitten taas vuorikangas vetoketjun päälle nurja puoli ylöspäin, yllä olevan kuvan mukaisesti.

Ompele vetoketju kankaiden väliin noin puolen sentin päästä reunasta. Käännä työ oikein päin, ja taita sekä vuorikangasta että päällikangasta muutama milli ompelukohdan yli, ja joko silitä, tai tee kuten minä ja paina reunat kynnellä taitoksille. Kynnellä painaen puuvillakankaaseen saa hyvän taitoksen, eikä tarvitse välissä lähteä silittämään. Nopeuttaa ja helpottaa, kunhan omaa sen verran kynttä että sillä saa painettua. :) Toki saman asian ajaa myös vaikkapa viivotin.

Huomaa, että ompelet tässä vaiheessa vetoketjun kiinni vain toisesta reunastaan, jätä toinen reuna vielä auki, jotta saat nahkapalat ommeltua paikoilleen!


Tässä vaiheessa työn pitäisi näyttää kutakuinkin tältä:

Vetoketju on nyt ommeltu kiinni toisesta reunastaan, ja vuorossa on nahkapalojen ompelu päällikankaan oikealle puolelle. Sommittele isompi nahkapalanen haluamaasi kohtaan, ja ompele se pitkistä reunoistaan päällikankaan päälle suoralla ompeleella parin millin päästä reunasta.

Sen jälkeen sommittele ohuempi suikale vinoon isomman nahkapalan päälle, ja tikkaa sekin reunoistaan kiinni (mahdollisimman läheltä reunaa). Huomaa, että kaksi kerrosta nahkaa päällekkäin alkaa olla aika maksimi, jotta ompelukone jaksaa ommella.

Koska ohuet nahkasuirot on helpoin ommella kiinni reilun mittaisina, tasaa reunat vasta ompelun jälkeen.


Nyt työ näyttää tältä:

Seuraavaksi ommellaan vetoketju kiinni myös toisesta reunastaan. Käännä työn toisesta reunasta kankaat samaan tapaan kuin aiemminkin; päällikankaan oikea puoli ylöspäin, sitä vasten vetoketju nurinpäin, sekä vuorikangas nurinpäin. Työ näyttää kädessä siis seuraavanlaiselta:

Vetoketju ommellaan nyt samaan tapaan kuin aiemminkin. Muista ommella myös päällitiukkaus työn kääntämisen jälkeen vetoketjun viereen, kuten toisellekin puolelle.

Kun vetoketju on molemmista reunoistaan kiinni ja päällitiukkaus ommeltu, käännä työ alla olevan kuvan mukaisesti, päällikangas toiselle puolelle ja vuorikangas toiselle puolelle (vetoketju jää kankaiden väliin keskelle).

Neuloita nyt päälikankaan sivut sekä vuorikankaan toinen sivu. Neuloittaminen helpottaa kankaiden kohdistamista.

Ompele sitten nuo kolme neuloitettua sivua (n. puolen sentin päästä reunasta suoralla ompeleella), sekä muutama sentti vuorikankaiden toistakin päätyä vetoketjun päästä. Jätä loppu vuorikankaan toisesta päädystä auki, jotta saat käännettyä laukun aukon kautta oikein päin.

Käännä laukku oikein päin, suorista kulmat, ja ompele kääntöaukko umpeen.

Tässä vaiheessa laukku on viimeistä silausta veille valmis. Tee vetimeen vielä pieni yksityiskohta alla olevan ohjeen mukaan.





Vetimeen tarvitset haluamasi mittaisen kapean suikaleen nahkaa, sekä pienen metallisen lenkin. Oma metallilenkkini on kierrätetystä avainkaulanauhasta, mutta vastaavia saa ostettua myös askartelukaupoista. Toki voit kiinnittää suikaleen suoraan myös vetimeen, jos saatavillasi ei ole metallilenkkiä.

Valmiina vedin näyttää seuraavan kuvan mukaiselta. Makea yksityiskohta, joka helpottaa myös käyttöä!


Ja tadaa, kevään makein laukku on valmis! :) Näitä kannattaakin tehdä joka värissä, jotta jokaiseen asuun ja mielentilaan löytyy sopiva laukku. ;)

Variaatioiden määrähän on loputon; kankaita ja vetoketjun väriä vaihtamalla laukku muuttuu aina uudenlaiseksi, ja yhtälailla laukkuun saa uutta ilmettä lisäämällä siihen olkahihnan.







Tämä pieni nahkasomisteinen clutch on sopivan rento arkeen, tämä on helppo napata mukaan kauppareissulle. Mutta pienen kokonsa ja yksinkertaisen ulkomuotonsa vuoksi tämä on ihan salonkikelpoinen vähän rokimpana juhlalaukkunakin.

Postauksen alkupäässä mainitsinkin, että laukkuun saa erilaista ilmettä ohuemmilla, ristiin rastiin kulkevilla nahkasuikaleilla. Tämä on protokappaleeni laukusta, ja tykkään kovasti tästäkin. :)


Muiden bloggareiden DIY-ideioihin pääset tutustumaan Indiedaysin DIY- teemasivuilla, johon kaikkien meidän bloggareiden ideat kerätään. Sivustolle päivittyy uusia ideoita koko maaliskuun ajan, kannattaa käydä tutustumassa! Samalla voi osallistua sivustolla käynnissä olevaan kilpailuun, jossa palkintona on kaksi huikeaa 400 euron lahjakorttia Kultaseppämestari Tarkkaselle! Toinen lahjakortti arvotaan kaikkien osallistujien kesken, ja toisen voittaa Indiedaysin toimituksen valitsema lukijoiden paras DIY-idea! Kilpailuun voi siis osallistua lähettämällä oman DIY- ideansa sivuston kautta 30.3 mennessä, joko kuvan kanssa tai ilman. Kannattaa siis ehdottomasti käydä nakkaamassa omat parhaat DIY-ideansa kehiin, tai jos ideoita ei nyt synny niin ainakin osallistumassa arvontaan. :)


Sivustolle pääset klikkaamalla kuvaa!


Käykäähän jakamassa vinkkinne!
Ja hei, jos testaatte tätä mun ohjettani, näkisin mielelläni myös kuvia teidän toteutuksistanne! :)

29 kommenttia:

  1. Mulla on kaapissa odottamassa kassi nahkapaloja kirpparilta just tämmöistä varten ku sais vaan aikaiseksi. Tosi kivan näköinen tuo sun kyllä ja ohje on monelle varmasti hyödyksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No arvaa vaan kuinka paljon vaikka mitä käsityöjuttuja mullakin odottaa kaapissa sitä varten, että joskus tulis inspis tai saisi aikaiseksi. ;) Kiitoksia, toivottavasti ohjeesta on tosiaan jollekulle hyötyä!

      Poista
  2. Onpas huolitellun näköinen! :) Itselläni nahkan työstäminen on vielä hieman hakusessa, mutta tekemällähän sitä oppii. Täytyypä pistää tämä tutoriaali korvan taakse :)

    Eppu,
    kotonatehtyja.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Eppu! Ja niinhän se on että vaan tekemällä oppii. :) Mutta onhan toki esimerkiksi ompelukoneissakin eroja nahan ompelussa, mun nykyinen oma ompelukoneeni ompelee nahkaakin vaivatta ihan tavallisella neulalla, mutta joskus taistelin äidin vanhan koneen kanssa kun se ei nahkaneulallakaan ommellut nahkaa kunnolla...

      Poista
  3. Vau! Tuo vihreä vetoketju sopii laukkuun kuin nenä päähän, tuo siihen just sopivasti väriä ja leikkimielisyyttä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Mari! :) Joo mustakin värikäs vetoketju tuo laukkuun sen viimeisen silauksen. Ja tuo vihreä on herkullinen sävy!

      Poista
  4. Tosi hieno, kiva yksityiskohta tuo vetoketju! Nina

    VastaaPoista
  5. Kivan näköinen paita ja vetskarin väri! :)

    VastaaPoista
  6. On kyllä hieno! Mulla on ollut ajatuksena tehdä vähän samanmoisia kukkaroita. Olen hamstrannut jo pari vuotta sitten värikkäitä vetoketjuja tonne laatikoihin. Vielä joku päivä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Krisse! :) Joo sama vika, mullakin on ollut tällaisen tekeminen mielessä jo pitkään, nyt sain vasta tarpeeksi inspistä ryhtyä toimeen. :D

      Poista
  7. Komppaan edellisiä: tosi tyylikäs laukku :)

    VastaaPoista
  8. Tosi hieno! Voi kun osaisin itsekin.. Ompelukonekin puuttuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Varmasti osaisit kun kokeilisit :) Toki ompelukoneen puuttuminen on vähän ongelmallisempaa...

      Poista
  9. Tosi hieno kyllä!! Kiva idea kerätä noita diy ideoita :)

    VastaaPoista
  10. hei, oikeesti tosi hyvännäköinen ja toteutuskelpoinen idea! voisinpa kokeilla, kun taas pääsen ompelukoneen ääreen : -)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Nyt vaan valitsemaan kivoimman väristä vetskaria... :)

      Poista
  11. Hyvä ohjeistus ja tosi kiva lopputulema!

    VastaaPoista
  12. Tosi hieno! Tällaistä haluaisin kyllä kokeilla :)

    VastaaPoista